Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

τρέχα Αλαβάνεεεεεεεεεεεεεε, μέρος δεύτερον

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_21/12/2008_296688

Οι δύο «τάξεις» μεταναστών της Αθήνας
Οι παλιοί που δουλεύουν για 40 - 55 ευρώ στρέφονται κατά των νέων που ρίχνουν το μεροκάματο κάτω και από 20 ευρώ
Της Μαριας Δεληθαναση

Πετρούπολη, 6 π.μ. έξω από το κατάστημα μεγάλης εταιρείας ειδών υγιεινής. Στη μια πλευρά του δρόμου Μαροκινοί και Ιρακινοί, στην άλλη Ιρανοί και Αφγανοί. Κοινό σημείο τους ο λίγος χρόνος παραμονής τους στην Ελλάδα. Μεροκάματο 20 - 25 ευρώ για τους πρώτους· ελάχιστα ευρώ έως τίποτα για τους δεύτερους, κυρίως τους Αφγανούς, οι οποίοι δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και εξαπατώνται από εργοδότες που αρνούνται να τους πληρώσουν.
Κάνιγγος, ίδια ώρα. Πιάτσα μπογιατζήδων. Το μεροκάματο ανέρχεται στα 50 - 55 ευρώ για τους μάστορες και σε 40 ευρώ για τους βοηθούς. Χώρες προέλευσης Αλβανία (κυρίως), Πολωνία, Ρωσία. Ομόνοια (έξω από το παλιό «ΝΕΟΝ»). Πιάτσα κτιστάδων και σοβατζήδων. Δεκάδες Αλβανοί, 2 - 3 Ελληνες και ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας. Το μεροκάματο ανεβαίνει στα 60 - 65 ευρώ για τον ειδικευμένο τεχνίτη και σε 40 ευρώ για τον βοηθό…
Οι εθνότητες χωρίζονται σε πιάτσες νέων και παλιών μεταναστών, όμως η ειδίκευση αποδεικνύεται σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο των Αλβανών ή Ανατολικοευρωπαίων. Κοινό πρόβλημα όλων, η αναδουλειά και τα μεροκάματα που πέφτουν σαν τους δείκτες του χρηματιστηρίου. Οι Ελληνες κατηγορούν τους Αλβανούς διότι τα προηγούμενα χρόνια έριξαν την τιμή από 80 σε 55 - 60 ευρώ το μεροκάματο για τον ειδικευμένο τεχνίτη. Οι Αλβανοί και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι κατηγορούν τους Ασιάτες διότι έριξαν το μεροκάματο του εν μέρει ειδικευμένου από 40 στα 25 ευρώ. Οι Ασιάτες (Πακιστανοί και Ινδοί) έχουν αποδεχθεί τα 20 ευρώ μεροκάματο. Οι Αφγανοί και οι προερχόμενοι από τη Μαύρη Ηπειρο (όλοι από εμπόλεμες ζώνες) ζουν ανεπιθύμητοι στην κόψη του ξυραφιού.
Το καίριο στοιχείο όλων σήμερα αποτελεί η νομιμότητα, σημειώνει ο κ. Β. Χρονόπουλος από το διαδικτυακό περιοδικό diavatirio.net. Υπάρχουν πολλοί παλιοί μετανάστες που δεν έχουν χαρτιά, όπως και οι νέοι που είναι αιτούντες άσυλο ή σε διαδικασία ασύλου. Το αποτέλεσμα είναι να κάνουν οποιαδήποτε δουλειά απλώς για να επιβιώσουν. Ακόμη κι αν έχουν προσόντα, ακόμη κι αν ήθελαν, δεν μπορούν να εργασθούν σε συνθήκες νομιμότητας.
Οι παλιοί
Παλέψαμε τόσα χρόνια και τώρα όλα χάνονται
Ο Διονύσης Κεκάι βρίσκεται στην Ελλάδα από το 1991. Μπογιατζής στο επάγγελμα ζει εδώ με τη σύζυγο και το 8χρονο παιδί του. Καθημερινά πηγαίνει στην πιάτσα των μπογιατζήδων έξω από το χρωματοπωλείο «Παπαδόπουλος» στην πλατεία Κάνιγγος. «Παλέψαμε τόσα χρόνια κι όλα τα δικαιώματά μας σιγά σιγά χάνονται. Και δουλειά να βρεις σήμερα, όλα τα χρήματα πάνε στα ένσημα» λέει και ένας συμπατριώτης του προσθέτει: «Δουλεύεις 10-15 μέρες και μετά σου λένε «πάρε 150 ευρώ και θα τα βρούμε…». Οταν είσαι άνεργος ένα μήνα θα δουλέψεις για όσο όσο. Πώς θα μεγαλώσουν όμως τα παιδιά;».
Μετά τον Αύγουστο η δουλειά έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%, λένε οι μάστορες στις πιάτσες της Κάνιγγος και της Ομόνοιας. Κάποιος Ρώσος μπογιατζής υποστηρίζει ότι «φταίνε οι μαύροι που έχουν πάρει όλες τις δουλειές κι έριξαν το μεροκάματο κάτω από 20 ευρώ», αλλά ένας ψυχραιμότερος Αλβανός προσθέτει: «Μόνο αν υπάρξουν δημόσια έργα και ξεκινήσει πάλι η οικοδομή θα σωθούν και οι μαύροι και οι κίτρινοι και οι μπλε... Αν δεν κυκλοφορήσει χρήμα, δεν θα γίνει τίποτα. Ομως το χρήμα δεν κυκλοφορεί, όταν το δίνουν στις τράπεζες».
Το ΙΚΑ δεν ελέγχει
Οι Αλβανοί κτιστάδες, σοβατζήδες και καλουπατζήδες κατηγορούν τους εργοδότες για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. Σύσσωμοι υποστηρίζουν ότι μόνο όταν «οι άνθρωποι του ΙΚΑ βγουν σε ομάδες για να ελέγξουν τις οικοδομές, τα εργοστάσια, τις επιχειρήσεις και βάλουν πρόστιμο σε όποιον απασχολεί εργαζόμενο χωρίς να τον ασφαλίζει, θα γίνει σωστή η οικονομία στην Ελλάδα». Κι όπως χαρακτηριστικά προσθέτει ο πατέρας ενός δίχρονου αγοριού και ενός πεντάχρονου κοριτσιού: «Την πρώτη φορά πλήρωσα 1.000 ευρώ για ένσημα, τη δεύτερη 600 ευρώ και τώρα θα αναγκασθώ να πληρώσω πάνω από 2.000 ευρώ για να είναι νόμιμη η οικογένεια»…
Κάποιοι Αλβανοί είναι επικριτικοί απέναντι σε άλλους λαούς για τα ημερομίσθια που αποδέχονται: «Βλέπεις κανέναν Αλβανό να δουλεύει για 15 ευρώ στο βενζινάδικο;», ρωτά ένας. «Μόνο μαύρους βλέπεις»… Κι ένας άλλος: «Πήγα μια φορά σε μεγάλο ξενοδοχείο και με έβαλαν στη λάντζα. Δώδεκα ώρες δουλειά για 40 ευρώ. Μόνο μαύρους είχε εκεί».
Τους Αλβανούς αποφεύγει ιδιαιτέρως μια άλλη εθνότητα παλιών μεταναστών, οι Ινδοί. Ο πρόεδρος της Ινδικής Κοινότητας κ. Ραμ εξηγεί ότι «έχουμε καλές σχέσεις με Αιγύπτιους, Ρώσους, Πολωνούς, όχι όμως με Αλβανούς διότι έχουν πολύ επιθετική φύση. Πριν από επτά χρόνια Αλβανοί εισέβαλαν σε σπίτια Ινδών στο Κορωπί, τα κατέστρεψαν και σκότωσαν δύο. Στο Μενίδι πυροβόλησαν πάλι δύο Ινδούς». Το 70% των Ινδών εργάζονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία. «Εργάζονται πολύ σκληρά 12-14 ώρες, αλλά δεν πληρώνονται για τις υπερωρίες. Δεν διαμαρτύρονται ποτέ, διότι πιστεύουν ότι εάν ανεβάσουν τη φωνή και διεκδικήσουν κάτι θα χάνουν τη δουλειά τους». Το ημερομίσθιο κυμαίνεται στα 20-30 ευρώ, ανάλογα με τη δουλειά και την περιοχή. Οι πρόσφυγες από το Μπανγκλαντές εργάζονται κυρίως στη μεταποίηση και παίρνουν πέντε ευρώ την ώρα. Με παρόμοια ημερομίσθια εργάζεται και η πλειονότητα των Πακιστανών.
Νέο είδος ρατσισμού
Μετά την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, οι παλιοί παράνομοι έγιναν νόμιμοι πολίτες της Ε.Ε. και ανταγωνιστές των αλλοδαπών από τρίτες χώρες, αφού δεν έχουν πια ανάγκη ενσήμων και άδεια παραμονής και προτιμώνται στα χαμηλά μεροκάματα. Οπως σημειώνει ο συντονιστής του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών κ. Αχμέτ Μοαβία, «οι διαφορές μεταξύ νέων και παλαιών κρατών-μελών οδηγούν σε ένα νέο είδος εργασιακού ρατσισμού και ενδο-ευρωπαϊκού αποκλεισμού. Γραφεία ευρέσεως εργασίας μεταφέρουν φτηνούς εργαζόμενους από τη μια χώρα στην άλλη. Πέρυσι ένα τέτοιο γραφείο μετέφερε νέες κοπέλες από την Πορτογαλία και την Ισπανία στην Ολλανδία. Ενώ στην αγγελία αναγραφόταν ότι θα πληρώνονταν 913 ευρώ για οκτάωρη εργασία σε ολλανδικές καλλιέργειες, τελικά οι κοπέλες αναγκάζονται να δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα προς 600 ευρώ. Αντιστοίχως στην Ελλάδα, επειδή δεν έχουν ανάγκη τα ένσημα για να αποδείξουν τη νομιμότητά τους, Βούλγαροι και Ρουμάνοι κοστίζουν λιγότερο από άλλους μετανάστες που έχουν ανάγκη από ένσημα»…
Οι νέοι
Μας λένε «θα πληρωθείς αύριο» και μετά φτάνει η Αστυνομία
Η συντριπτική πλειονότητα των «νέων» αλλοδαπών είναι αιτούντες άσυλο ή παράνομοι που ζουν εδώ μέχρι να μαζέψουν χρήματα για να μεταβούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Πριν παίρναμε 35-40 ευρώ την ημέρα. Τώρα παίρνουμε 20-25 ευρώ. Εδώ και ενάμιση χρόνο έχει έρθει πολύς κόσμος. Φτάνουν καράβια καθημερινά. Πηγαίνετε απέναντι να δείτε…», λέει ένας Μαροκινός που πριν ζούσε στην Κρήτη. «Για τρία χρόνια ήμουν νόμιμος. Μας δημιούργησαν προβλήματα και ήρθα στην Αθήνα. Τώρα πια δεν θέλω να μείνω εδώ. Μόλις τα καταφέρω, θα φύγω. Εμείς από Μαρόκο, Τυνησία και Αλγερία θέλουμε να πάμε στη Γαλλία ή στο Βέλγιο. Εκεί είναι οι οικογένειές μας».
Στην άλλη πλευρά του δρόμου, οι Αφγανοί και οι Ιρανοί είναι όλοι αιτούντες άσυλο. Οσοι καταφέρουν να βρουν δουλειά δύο φορές την εβδομάδα και να κερδίσουν 120 ευρώ τον μήνα θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό. Εξι-επτά άτομα κοιμούνται μαζί σε ένα δωμάτιο. «Μόλις εμφανισθεί εργολάβος τρέχουμε όλοι μαζί», λέει με πίκρα ένας 24χρονος Αφγανός. «Ερχόμαστε εδώ από τις 5.30-6 το πρωί και περιμένουμε μέχρι τις 10-11 η ώρα. Στα μεγάλα εργοστάσια δεν μας παίρνουν, διότι δεν έχουμε άδεια παραμονής». Ανάμεσά τους ένα νεαρό αγόρι, πρώην φοιτητής, προσπαθεί να εργασθεί στην οικοδομή αν και έχει σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα έπειτα από το ξύλο που έφαγε στην Τουρκία.
Εκμετάλλευση ανηλίκων
Η κ. Ξένια Πασσά, μέλος της Νομικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, περιγράφει όλο το δράμα που ζουν Αφγανοί, Ιρακινοί, Σουδανοί και Σομαλοί: «Το πιο σοβαρό πρόβλημα με τη διοίκηση αφορά τις Νομαρχίες που έχουν σταματήσει να εκδίδουν άδειες εργασίας, ειδικά στη Β. Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, με το σκεπτικό ότι ήδη υπάρχουν άνεργοι ημεδαποί στη χώρα. Ομως, εφόσον η Ελλάδα δεν έχει άλλες παροχές για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, είναι υποχρεωμένη να εκδίδει τουλάχιστον άδειες εργασίας για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Διαφορετικά, έχουμε σοβαρό πρόβλημα»… Ενήλικοι Αφγανοί εργάζονται για τρία ευρώ την ώρα ως γαζωτές. Τα ανήλικα 14-15 ετών βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση. «Δουλεύουν όλα παράνομα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη εκμετάλλευση και ποικιλόμορφα προβλήματα», σημειώνει η κ. Πασσά. Αυτές οι «μαύρες» επιχειρήσεις, που αλλάζουν συχνά διεύθυνση, ανήκουν κυρίως σε Αιγύπτιους και Σύριους. Αλλά η παράνομη απασχόληση είναι κυρίαρχη και σε όσους έχουν εξασφαλίσει άδεια εργασίας. Υπόθεση που αφορά τον καθαρισμό των οχημάτων του ΗΛΠΑΠ από μετανάστες εκκρεμεί στα δικαστήρια. Οι εργαζόμενοι, όλοι από την Αφρική, εργάζονταν από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 4 το πρωί παράνομα ή με άδεια εργασίας πρόσφυγα και πληρώνονταν στην καλύτερη περίπτωση 500 ευρώ τον μήνα. «Το συμβάν μού δίνει την εντύπωση ότι όλα τα λεωφορεία και τρόλεϊ που χρησιμοποιούμε, έτσι καθαρίζονται», σημειώνει η κ. Πασσά. «Κι όταν πάει το ΙΚΑ για έλεγχο τούς κρύβουν μέσα στα οχήματα, σβήνουν τα φώτα και οι αλλοδαποί φοβούνται».
Δεν εμπιστεύονται τους μαύρους
«Οι λευκοί δεν εμπιστεύονται τους μαύρους για δουλειά. Γι' αυτό δεν πηγαίνουμε στις πιάτσες, εξηγεί στα αγγλικά ο Ανταμ, πρόεδρος του Συνδέσμου Σουδανών Προσφύγων. «Οι πιο τυχεροί εργάζονται σε εταιρείες καθαρισμού μαζί με Αφγανούς, Πακιστανούς, πρόσφυγες από το Μπαγκλαντές και παίρνουν 24-25 ευρώ για 11 ώρες δουλειάς. Αλλά η πλειονότητα πηγαινοέρχεται στην επαρχία για να δουλέψει στις συγκομιδές. Εκεί μένουν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, πληρώνονται 16-20 ευρώ την ημέρα για 12 ώρες δουλειάς και σπανίως φθάνουν τα 25 ευρώ. Αλλά και στην επαρχία δεν μπορούν να μείνουν. «Οταν τελειώνει η δουλειά, έρχεται η αστυνομία και μας διώχνει. Μερικές φορές ούτε μας πληρώνουν. Το αφεντικό λέει αύριο… αύριο και μετά έρχεται η αστυνομία», εξηγούν. Και ποια είναι η τύχη όλων αυτών στο τέλος; Οταν δεν υπάρχει δουλειά, καταλήγουν να κάνουν τράφικινγκ, να πουλάνε CD, το κορμί τους, πλαστά διαβατήρια, ναρκωτικά...

τρέξε Αλαβάνεεεεεεεεεεεεεε

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100080_21/12/2008_296964

Πόλεμος αμοιβής νέων και παλαιών μεταναστών
Με πολύ χαμηλά ανταγωνιστικά ημερομίσθια

Πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ παλιών και νέων μεταναστών για τα λιγοστά μεροκάματα, που τελικά θα ανατεθούν σε όποιον πληρώνεται λιγότερο. Αν οι Ελληνες εργαζόμενοι κατηγορούσουν παλιότερα τους Αλβανούς διότι έριξαν το μεροκάματο του ειδικευμένου τεχνίτη από τα 80 στα 55 - 60 ευρώ, σήμερα Αλβανοί, Πολωνοί, Ρώσοι και λοιποί Ανατολικοευρωπαίοι κατηγορούν Ασιάτες και Αφρικανούς διότι έριξαν το μεροκάματο του βοηθού τεχνίτη από τα 40 στα 25 ευρώ. Οι ανειδίκευτοι Ασιάτες δεν πληρώνονται με πάνω από 20 ευρώ, ενώ Αφγανοί και Αφρικανοί αμείβονται με ακόμη λιγότερα.«Βλέπεις κανέναν Αλβανό να δουλεύει για 15 ευρώ σε βενζινάδικο;» λέει στην «Κ» Αλβανός εργάτης. «Μόνο μαύρους βλέπεις».

strategy-geopolitics.blogspot.com/2008/12/uck.html

21.12.08

ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ UCK ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,ΤΟΥΡΚΟΙ "ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ"ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ κ.λ.π.
"Ο ηγέτης των αλβανών Κοσοβάρων Χακίμ Θάτσι του UCK το Σαββατοκυριακο πριν την έναρξη των επεισοδίων στην Ελλάδα βρέθηκε με ταξίδι αστραπή στη Θεσσαλονίκη και συναντήθηκε με 15 επιφανείς Αλβανούς μετανάστες απο Αθήνα και άλλες περιοχές.Στη Κομοτηνή προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια αναρχικοί ενισχυμένοι απο μεταφερόμενους Τούρκους "Αναρχικούς"που λόγω της άμμεσης αντίδρασης του κόσμου δεν πήραν την ένταση και την έκταση που ήθελαν κάποιοι".
Η παραπάνω είδηση κυκλοφόρησε σε διάφορα ιστολόγια, με τον παρατιθέμενο τίτλο κλπ.
Επειδή φίλοι αναγνώστες ευαισθητοποιήθηκαν και μας απέστηλαν μηνύματα, για τα θέματα, ιδιαίτερα θορυβημένοι, καταθέτουμε τα εξής.-
1.- Ο Κοσοβάρος ηγέτης και τέως αρχηγός του UCK Χακίμ Θάτσι, όντως επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη. ΄Οχι όμως πρίν την έναρξη των επεισοδίων αλλά το προηγούμενο Σάββατο. Διανυκτέρευσε στο ξενοδοχείο "Χάγιατ" της Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από συνεργάτες του. Απεχώρησε την επομένη το πρωί. Συναντήθηκε με ΄Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Κοσσυφοπέδιο, των οποίων ήταν προσκεκλημένος. Η επίσκεψη του Χακίμ Θάτσι δεν ήταν μυστική. ΄Εγινε αντιληπτή από πλήθος κόσμου, και φυσικά των παρευρισκομένων στο ξενοδοχείο.Συναντήσεις του με Αλβανούς ή άλλους αλλοδαπούς δεν υπήρξαν. Είναι ευνόητο, πως η οποιαδήποτε υποτιθέμενη "εμπλοκή" κάποιου ηγέτη, στα θλιβερά τεκτενόμενα, δεν απαιτεί την προσωπική του παρουσία και επαφή...Υπάρχουν πλήθος άλλες επιλογές και τρόποι, από το να επιλέξει να εκτεθεί ο ίδιος ανεπανόρθωτα ερχόμενος σε επαφή και μάλιστα σε μια ξένη χώρα, της οποίας η υποστήριξη λόγο διεθνών συνθηκών και γειτνίασης, θεωρείται πρώτης προτειραιότητας...
Το θέμα δεν χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς περαιτέρω.
2.- Σε ότι αφορά την οιαδήποτε "εμπλοκή" Τούρκων αναρχικών πρόσφατα στην Κομοτηνή, το θέμα έχει ως εξής. Οι μουσουλμάνοι της Θράκης, στο σύνολό τους, είναι ιδιαίτερα φιλήσυχοι και δεν έχουν εμπλακεί σε επισόδεια που σχετίζονται με τα θλιβερά γεγονότα των τελευταίων ημερών. Τα όργανα του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, δραστηριοποιούνται σε "άλλου είδους δράσεις" και δεν είναι τόσο αφελή για να εμπλακούν σε καταστάσεις οι οποίες θα δώσουν το δικαίωμα στην Ελληνική Πολιτεία, να καταστείλει την εν γένει δράση τους...
Πρό ημερών, λεωφορείο προερχόμενο από την Κωνσταντινούπολη, μετέφερε προκυρήξεις στην Τουρκική γλώσσα, στις οποίες εκφράζονταν η συμπαράσταση Τούρκων αναρχοαριστεριστών στους ΄Ελληνες ομοφρονούντες κλπ. Το πακέτο με τις προκυρήξεις έγινε αντιληπτό κατά την άφιξη του λεοφωρείου, από μουσουλμάνους επιβάτες, οι οποίοι και κατάγγειλαν το γεγονός στις αρμόδιες αρχές. Η υπόθεση έγινε γνωστή, καθώς εξελίχθηκε σε δημόσιο πολυσύχναστο χώρο. Τα όποια επισόδεια στην Κομοτηνή, Ξάνθη προκάλεσαν
΄Ελληνες φοιτητές, κυρίως του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.Ουδεμία εμπλοκή μουσουλμάνου
αναφέρθηκε μέχρι σήμερα.Επειδή η ενημέρωση στις θλιβερές στιγμές των τελευταίων ημερών τείνει να εκτραχινθεί παντελώς και κυκλοφορούν πάσης φύσεως ειδήσεις οι οποίες συνειδητά ή ασυνείδητα σκοπό έχουν την δημιουργία ανεπιθύμητων καταστάσεων και εντυπώσεων, παραθέσαμε τα άνωθι,με αποκλειστικό σκοπό, να πληροφορήσουμε ορθά τους αναγνώστες μας.-
΄Ομηρος Φωτιάδης

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

και ένα απόσπασμα από δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής", http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=32&artId=240082
[...]
Το προφίλ των «κουκουλοφόρων» ορισμένες φορές αποτελεί ένα ακόμη πρόβλημα για την Αστυνομία, όπως σημειώνεται στην έκθεση. Στις αντιεξουσιαστικές ομάδες αναφέρεται ότι «συμμετέχουν γόνοι πλουσίων οικογενειών αλλά και παιδιά δικαστών,κρατικών παραγόντων, πολιτικών προσώπων και άλλων». Σε πρόσφατη επίθεση αντιεξουσιαστών δύο από αυτούς έχασαν τα κινητά τους τηλέφωνα. Τα μάζεψαν από τον δρόμο οι αστυνομικοί. Η άρση του απορρήτου των κλήσεων έδειξε ότι ανήκαν σε γιους ανώτατων δικαστικών. Αυτή είναι η μία πλευρά. Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης η συμμετοχή στις επιθέσεις ομάδων αντιεξουσιαστών και πολλών αλλοδαπών, περιστασιακά και αρκετών ανηλίκων μαθητών.
[...]
http://www.paron.gr/v3/new.php?id=35662&colid=37&catid=33&dt=2008-12-14%200:0:0

Παραείναι πολλές οι συμπτώσεις ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ «ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΥΝ» ΣΧΕΔΙΟ...

Τηλεοπτικά συνεργεία του BBC και του Reuters είχαν έρθει στην Αθήνα πριν από 15 μέρες! Πρεσβείες είχαν «ειδοποιήσει» τους πολίτες τους... 27 αυτοκίνητα με... πέτρες... θαλάσσης μάζεψε από τη Μάρνης, ο δήμος =Τι σκοπό είχαν τα χιλιάδες SMS που στάλθηκαν; 156 αλλοδαποί συνελήφθησαν στα επεισόδια Παραείναι πολλές οι συμπτώσεις για να θεωρούνται τυχαίες. Και ναι μεν κανείς δεν θέλει να πιστέψει τις θεωρίες… συνωμοσίας, αλλά και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τα δεδομένα του ρεπορτάζ και τα πραγματικά γεγονότα. Tο «ΠΑΡΟΝ» συγκέντρωσε με πολλή προσοχή όλες αυτές τις συμπτώσεις και σας τις παραθέτει για να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα. - Για ποιον λόγο η φινλανδική πρεσβεία εξέδωσε από τις 14 Μαρτίου του 2008 «Πλήρες Σχέδιο Διαφυγής σε Περίπτωση Κρίσης» (Crisis Evacuation Plan) από την Ελλάδα, με το οποίο ενημέρωσε τους 1.600 Φινλανδούς που ζουν στη χώρα μας και τους 25 που ζουν στα Τίρανα της Αλβανίας; Το σχέδιο δημοσιεύτηκε και στην ιστοσελίδα GANA της Ομογένειας της Αμερικής και προκαλεί εύλογες απορίες, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει ούτε στον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας... Ήταν απλώς ένα συνηθισμένο σχέδιο, κάτι σαν την πρόληψη από τους σεισμούς, ή γνώριζαν οι Φινλανδοί κάτι που το αγνοούσε η ελληνική κοινωνία; Και είχε άραγε περιέλθει σε γνώση των ελληνικών αρχών έστω και από... σπόντα; Το οξύμωρο είναι ότι παρόμοια ενημέρωση έγινε και σε φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που ο πατέρας της είναι Βέλγος πριν από είκοσι περίπου ημέρες από την αντίστοιχη βελγική πρεσβεία, ότι αν συμβούν επεισόδια και χρειαστεί βοήθεια να ειδοποιήσει αμέσως την πρεσβεία. - Για ποιον λόγο από τις 15 Νοεμβρίου κατέφθασαν στην Αθήνα ειδικά τηλεοπτικά συνεργεία του BBC και του Reuters, όταν δεν υπήρχε τότε τίποτε στον ορίζοντα και τα συγκεκριμένα ειδησεογραφικά δίκτυα έχουν στην Ελλάδα ανταποκριτές; Με ποια δεδομένα οι επικεφαλής τους αποφάσισαν ότι θα πρέπει να έρθουν, να εγκατασταθούν και να πληρώνουν στην Αθήνα πολυπληθή δημοσιογραφικά τηλεοπτικά συνεργεία; Μην ξεχνάμε ότι τα πιο βίαια και ακραία ανθελληνικά σχόλια και δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο προήλθαν από τους Άγγλους... Τυχαία; Ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον «Γκάρντιαν». Δημοσίευσε κείμενο με το οποίο στηλίτευε την ελληνική Δημοκρατία ότι ενώ αποτελεί, υποτίθεται, το λίκνο της Δημοκρατίας, είναι η πιο εύθραυστη απ' όλες τις άλλες και γι' αυτό οι Έλληνες έχουμε και την κυβέρνηση που μας αξίζει! Οι απαξιωτικές και καταφρονητικές κρίσεις μεγάλης μερίδας του βρετανικού Τύπου για τη δημοκρατία μας ήταν άραγε τυχαίες; Και ποιος τους είχε «ειδοποιήσει» ώστε να στείλουν εδώ και πολλές ημέρες ειδικά συνεργεία και να έχουν «ίδια γραμμή»; - Τι γνωρίζει η Αλέκα Παπαρήγα όταν μιλάει για «Ταλιμπάν-κουκουλοφόρους» («δεν γνωρίζω αν αυτός ο σκληρός πυρήνας σήμερα έχει γίνει κάτι σαν τους Ταλιμπάν»); Γιατί μιλάει για κατευθυνόμενους από εντός και εκτός Ελλάδας «κέντρα»; Γιατί θεωρεί ότι ο «πυρήνας» τους έχει αυτονομηθεί και παίρνει εντολές από εξωθεσμικά κέντρα; Τι γνωρίζει ο Μανόλης Κοττάκης που στις 10/12 έγραψε στον «Ελεύθερο Τύπο» πως «οι πληροφορίες που κυκλοφορούν είναι ότι από τις 17 Νοεμβρίου βρίσκονται στην Ελλάδα «εισαγόμενοι αντιεξουσιαστές»; Τι γνωρίζει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος που είπε ότι «είναι απαράδεκτο να αλληλοσυκοφαντούνται κοινοβουλευτικά κόμματα με τέτοιο τρόπο, ότι δήθεν χαϊδεύουν τ' αυτιά των κουκουλοφόρων»; - Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τις συλλήψεις που έγιναν, διαπιστώνεται ότι οι περισσότεροι είναι αλλοδαποί! Συγκεκριμένα συνελήφθησαν 156 ξένοι! Και ο αριθμός αυτός κάθε ημέρα και μεγαλώνει. Είναι τυχαίο; Πόσο συμπτωματικό είναι το γεγονός ότι μόνο από την οδό Μάρνης ο Δήμος της Αθήνας μάζεψε 27 αυτοκίνητα με πέτρες θαλάσσης; Λέτε να έφεραν τα κύματα τόσες πέτρες στην... Ομόνοια; Πόσο συμπτωματικές είναι οι μαζικές μετακινήσεις αλλοδαπών από διάφορα μέρη της χώρας στην Αθήνα για να μετάσχουν στα επεισόδια και στο πλιάτσικο; Πώς έφτασαν τριακόσιοι από τα Χανιά στη Λάρισα; Και άλλοι από την Κεφαλονιά πώς βρέθηκαν την Τρίτη στην Πάτρα για τις καταλήψεις και τα επεισόδια; Εθελοντικά; Λέγεται ότι θα έρχονταν το Σαββατοκύριακο, όχι βέβαια για... τουρισμό, 5.000 αλλοδαποί. Πληροφορίες λένε ότι από τους συλληφθέντες αλλοδαπούς οι περισσότεροι δεν διαμένουν στην Ελλάδα και ειδικά οι Αλβανοί. Και, επίσης, ότι είχαν στην κατοχή τους και χρησιμοποίησαν εκρηκτικά «νέου τύπου» που προκάλεσαν κατάπληξη στους ειδικούς; Τυχαία; Σύμπτωση; - Πολλοί αποκαλούν πλέον την περιοχή των Εξαρχείων «Ζωνιανά της Αθήνας». Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης είπε ότι στο Πολυτεχνείο μόνο δέκα από τους τριακόσιους αναρχικούς είναι φοιτητές. Κανένας άλλος! Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες μας, όταν ο Βύρων Πολύδωρας αποφάσισε ως αρμόδιος υπουργός Δημόσιας Τάξης να ξεκαθαρίσει το θέμα «Εξάρχεια» (όπως τώρα... απαίτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος), βρήκε «μπετόν» απέναντί του απ' όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και φυσικά η πρόθεσή του... ματαιώθηκε γιατί τέτοιες επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν μόνο με... ομοφωνία! Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρχε σχέδιο επέμβασης στα Εξάρχεια, αλλά ο τότε υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος αντέδρασε, λέγοντας ότι είναι... «χώρος κουλτούρας και ενός άλλου πολιτισμού», τον οποίο θέλει η ΝΔ γιατί εκπροσωπεί τον «μεσαίο χώρο», άρα και αυτή την «πολυχρωμία» που εκπροσωπούν τα Εξάρχεια! - Στην ΕΛΑΣ γνωρίζουν ότι εδώ και έναν χρόνο περίπου ο 56χρονος αρχηγός τους Βασίλης Τσιατούρας έχει να αντιμετωπίσει και τις... φιλοδοξίες διαφόρων άλλων (θεμιτές και μη), με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται στα διάφορα επιχειρησιακά σχέδια που καταστρώνει. Ορισμένοι, για παράδειγμα, θυμίζουν τον Νοέμβριο του 1995, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου, υπουργός Δημόσιας Τάξης ο Σήφης Βαλυράκης και πρύτανης του Πολυτεχνείου ο κ. Ξανθόπουλος. Τότε, σε μια αντίστοιχη κατάσταση, η ΕΛΑΣ μπήκε μέσα στο Πολυτεχνείο, που το είχαν κατακάψει, συνέλαβε 518 «ταραξίες», που οδηγήθηκαν στη Γενική Διεύθυνση, όπου τους «φακέλωσαν», είχαν δε τη φαεινή ιδέα όλους αυτούς να τους δικάσουν με αναστολή -η ποινή τους να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση υποτροπής- με αποτέλεσμα τα επόμενα πέντε χρόνια κανείς τους να μην εμφανιστεί σε... επεισόδια! Εξασφάλισαν δηλαδή και τη μελλοντική ηρεμία... Κάτι τέτοιο σήμερα όχι μόνο δεν έγινε, αλλά φαινόταν και ανέφικτο... Σύμπτωση επίσης; - Μεγάλη συζήτηση έγινε και για τα περίφημα sms (τα μηνύματα στα κινητά) που στέλνονταν πριν ακόμη αρχίσουν οι ταραχές σε όλους τους φοιτητές με... μαζικές αποστολές. Τέτοια δυνατότητα όμως έχουν μόνο ορισμένες εξειδικευμένες εταιρείες που μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αρχεία των συνδρομητών της κινητής και στα «οικογενειακά πακέτα», απομονώνοντας μόνο τους αριθμούς των νεαρών μελών και βέβαια αφού προηγουμένως πληρώσει κάποιος τον λογαριασμό. Το περιεχόμενο αυτών των μηνυμάτων έχει δημοσιευτεί σε όλο τον Τύπο και στην ουσία ήταν εντολές «φορέστε όλοι αύριο μαύρα», «έχουμε υποχρέωση να είμαστε όλοι εκεί», «καθήκον μας είναι να αντιδράσουμε...» κ.λπ. Δημιουργήθηκαν στο Faceboοκ και σε άλλα «κοινωνικά δίκτυα» ειδικά γκρουπ τα οποία συντόνιζαν και έδιναν αναλυτικές πληροφορίες 24 ώρες το 24ωρο σε όλους τους μετέχοντες για το πού θα πάνε και τι θα κάνουν και το τι γίνεται ακριβώς σε κάθε σημείο της χώρας (το ίντερνετ χρησιμοποιήθηκε στην πιο εξελιγμένη του μορφή όπως με το twitter). Η οργάνωση και οι εντολές έμοιαζαν τόσο εξελιγμένες και «προχωρημένες» για επίπεδο... αυτοοργάνωσης που πόσο συμπτωματικά ήταν; Γι' αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχουν επιληφθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (θα πρέπει να βρει ποιοι και πώς απέκτησαν όλες αυτές τις πληροφορίες και πώς είχαν πρόσβαση σε απόρρητα προσωπικά δεδομένα μικρών παιδιών) και η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας. Φυσικά, το θέμα απασχολεί έντονα και την κυβέρνηση. Συμπτωματικά όλα αυτά;

'αλλο ένα δημοσίευμα αφιερωμένο στους εθνικιστές του ΛΑΟΣ

Γιώργος Κύρτσος
15-12-2008

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης επιχειρεί μία υψηλού πολιτικού ρίσκου παρέμβαση στις εξελίξεις.
Όπως εξηγεί ο ίδιος στους συνεργάτες του, δίνει προτεραιότητα στο καλώς εννοούμενο εθνικό συμφέρον έναντι της πολιτικής εκμετάλλευσης της πολιτικής κατάστασης.
Επαφές κορυφής
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Καρατζαφέρης αντάλλαξε πρόσφατα απόψεις με τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή. Του παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κοινής πολιτικής δράσης, με στόχο τη «δημιουργική εξάντληση» της τετραετίας.
Ο κ. Καρατζαφέρης θεωρεί ότι η κυβέρνηση Καραμανλή πρέπει να πάρει δυναμικές πρωτοβουλίες για να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο πρωθυπουργός είναι δέσμιος της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της ΝΔ, αλλά και μεγάλων συμφερόντων και του ξένου παράγοντα, που μπορεί να επενδύουν στην κυβερνητική αποσταθεροποίηση.
Προσφέρει, λοιπόν, υπό όρους στη ΝΔ την πολιτική και κοινοβουλευτική στήριξη του ΛΑΟΣ, με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και την εξάντληση της τετραετίας.
Ο ανασχηματισμός
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θεωρεί ότι το κόμμα του μπορεί εύκολα να διπλασιάσει το εκλογικό του ποσοστό στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Επειδή όμως εκτιμά ότι η συνεχής αποδυνάμωση της ΝΔ μπορεί να οδηγήσει στην κυβερνητική κατάρρευση και στην άνοδο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, επιδιώκει να αναδειχθεί στη χρυσή εφεδρεία της κεντροδεξιάς. Ακόμη και αν η επιλογή του έχει ένα προσωρινό πολιτικό κόστος, θα τον δικαιώσει στην αντίληψη της παραταξιακής κοινής γνώμης σαν πρωταγωνιστή στο χώρο της κεντροδεξιάς, δημιουργώντας στη συνέχεια μία νέα πολιτική δυναμική.
Κατά τον κ. Καρατζαφέρη, η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει μία πιο δυναμική πολιτική στην αντιμετώπιση της κοινωνικής αναταραχής, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα μια πιο φιλολαϊκή οικονομική πολιτική. Θεωρεί ότι ο κ. Ζαγορίτης θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στο νέο κυβερνητικό σχήμα για να περάσει το μήνυμα της κυβερνητικής αποφασιστικότητας και πως η κ. Μπακογιάννη θα μπορούσε να διαχειριστεί την οικονομία με έναν πιο αποτελεσματικό, από κοινωνική και πολιτική άποψη, τρόπο.
Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις του κ. Καρατζαφέρη, χωρίς να αναλάβει οποιαδήποτε πολιτική δέσμευση. Είναι βέβαιο όμως ότι θα τις αξιοποιήσει στις επόμενες κινήσεις του, εφόσον φαίνεται να έχει εξασφαλίσει πολύτιμες πολιτικές εφεδρείες σε μία δύσκολη περίοδο για την κυβέρνησή του.

ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής



14/12/2008
ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ
ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ, τι θέλουν
Ποιες δεσμεύσεις δεν τήρησαν Αλαβάνος - Τσίπρας τη νύχτα της Κυριακής
Αλλοδαποί οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες

Ότι τα τελευταία δραματικά γεγονότα λειτούργησαν και χρησιμοποιήθηκαν ως αφορμή για να ξεδιπλωθεί ένα ολόκληρο σχέδιο αποσταθεροποίησης σε βάρος της χώρας μας, υποκινούμενο από εγχώρια και εξωχώρια κέντρα, εδραιώνεται ως πεποίθηση τώρα που σιγά-σιγά ο κουρνιαχτός καταλαγιάζει (;) και είναι δυνατή μια σχετικά πιο ψύχραιμη αποτίμηση των «ημερών που συγκλόνισαν την Ελλάδα».
Διευκρινίζουμε εξαρχής και κατηγορηματικά ότι η δολοφονία του 15χρονου μαθητή ήταν ένα απεχθές γεγονός, όχι απλώς τραγικό, οφειλόμενο σε μια ιδεολογία που έχει αναπτυχθεί και διαιωνιστεί στους κόλπους της ΕΛΑΣ διαχρονικά και με ευθύνη φυσικά των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας. Τελεία και παύλα, σε ό,τι αφορά τη θέση τούτης της εφημερίδας.Από κει και πέρα όμως η εκμετάλλευση και αξιοποίηση αυτής της «έκρηξης» πήρε διαστάσεις εξόφθαλμα αποσταθεροποιητικές, για όσους θέλουν να βλέπουν και την επιφάνεια, αλλά και την ουσία των πραγμάτων, για όσους θαρραλέα δεν εξωραΐζουν φαινόμενα τυφλής βίας, καταστροφών, πλιάτσικου, χάους.Για όσους δεν χαϊδεύουν τα αυτιά των κουκουλοφόρων, όπως εύστοχα επεσήμανε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αλλά διαχωρίζουν τους –πράγματι– κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες απ' την «ιδεολογία της λεηλασίας και του χάους» και την τυφλή και αλόγιστη βία που τελικά στρέφεται εναντίον εκείνων που υποτίθεται ότι θέλει να προασπίσει!Για όσους θέλουν να πληροφορηθούν:- Τι πράγματι κρύβεται πίσω απʼ την «εξέγερση», ιδίως απ' τη στιγμή που τη θέση των άδολα διαμαρτυρόμενων μαθητών πήραν οι κουκουλοφόροι εγχώριοι και «διεθνείς»; - Ποιοι και γιατί επιδίωξαν τη δημιουργία και -στη συνέχεια- την αξιοποίηση μιας εικόνας πανελλαδικού μπάχαλου, διάλυσης των πάντων, παντελούς απουσίας κράτους;- Πώς μέσα σε ελάχιστη ώρα η φωτιά απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα; Μπορεί μεν μέσω του internet και γενικά της ταχύτητας της ροής της πληροφόρησης κάτι τέτοιο να φαίνεται λογικό. Ωστόσο αυτό που δεν είναι λογικό είναι η… ετοιμότητα κάποιων «κεντρικών» προσώπων σε όλες τις μεγάλες πόλεις, που είχε ως αποτέλεσμα σε ελάχιστο χρόνο να καίγεται το σύμπαν. Λες και ήταν αναμενόμενες οι δραματικές εξελίξεις…Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ο Κ. Καραμανλής στις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς τούς έθεσε υπόψη αρκετά πράγματα γύρω απ' τις εργώδεις διεργασίες εκείνων των ημερών, των ωρών, κυριολεκτικά… Μπορεί μεν δημόσια ο πρωθυπουργός να είναι «υποχρεωμένος» να μην επιβεβαιώνει τέτοιου είδους πληροφορίες, ωστόσο η πραγματικότητα παραπέμπει στην περιγραφή μιας πραγματικότητας πόρρω απέχουσας από μια απλή κοινωνική έκρηξη ή εξέγερση, αν και οι αντικειμενικές προϋποθέσεις γι' αυτά υπάρχουν.Γιατί «σπρώχνουν» σε ακυβερνησία;Αναδεικνύεται ένα μείζον ερώτημα:- Ποια είναι η «επόμενη μέρα» την οποία κατασκευάζουν οι «νταβατζήδες», ξένα κέντρα, εκδοτικά συμφέροντα και λοιποί ομοτράπεζοι; Καθίσταται δραματικά επίκαιρη η τοποθέτηση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, την οποία «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» μετέφερε την περασμένη κιόλας Κυριακή «να αντέξουμε ως τις 20 Γενάρη»! Κάποιοι εξεπλάγησαν και θεώρησαν υπερβολική αυτήν την εκτίμηση, ακόμα και δραματοποιημένη. Ωστόσο αυτοί που γνώριζαν δεν εξεπλάγησαν.Τι γνώριζαν; Ότι, για παράδειγμα, η αρχική πρόβα τζενεράλε ήταν προγραμματισμένη στην επέτειο του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη. Για λόγους τεχνικούς αναβλήθηκε… Ότι επίσης μια άλλη πρόβα έγινε με την εξέγερση στις φυλακές, πανελλαδικής διάστασης, καθοδηγούμενης μεταξύ άλλων και από μεγάλη ομάδα αλβανών φυλακισμένων. Εξέπληξε τότε πολλούς η ευκολία με την οποία η κυβέρνηση έκανε αποδεκτά τα αιτήματά τους… Κυρίως όμως γνώριζαν ότι:- Η απερχόμενη κυβέρνηση Μπους εδώ και μήνες επιχειρεί να προκαλέσει πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα, πλήρη αποσταθεροποίηση, για να μην προχωρήσουν οι συμφωνίες με τη Ρωσία για τους αγωγούς, για να αλλάξουν τα δεδομένα και για το Κυπριακό και για το Σκοπιανό, όπου τα «όχι» στο Σχέδιο Ανάν και το βέτο για την είσοδο των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν τα συγχωρούν με τίποτα. - Η Ουάσινγκτον, το ΝΑΤΟ και ορισμένοι εγχώριοι οικονομικοί και εκδοτικοί παράγοντες θέλουν πάση θυσία να πάψει η Ελλάδα να είναι το ανάχωμα και να γίνει –αντιθέτως– η γέφυρα της Τουρκίας με την ΕΕ. Για οικονομικούς και γεωστρατηγικούς λόγους.Μια κυβερνητική αστάθεια στην Ελλάδα προωθεί θαυμάσια όλα τα παραπάνω. Και μια τέτοια κατάσταση μεθοδεύεται. Σε συνθήκες ακυβερνησίας η χώρα μας πανεύκολα θα αποδεχθεί όλες αυτές τις μεθοδεύσεις…Αλλοδαποί… κουκουλοφόροιΣε ό,τι αφορά τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών, γνώριζαν και άλλα πράγματα, εξόχως σημαντικά που όμως επιμελέστατα απεκρύβησαν απ' τα ελληνικά ΜΜΕ.Τα ίδια δηλαδή ΜΜΕ που ενώ σε πολύωρες ζωντανές συνδέσεις ανεδείκνυαν τα «κατορθώματα» των κουκουλοφόρων, τις λεηλασίες, το πλιάτσικο, περιέργως δεν ανέδειξαν ούτε τη μεγάλη συμμετοχή αλλοδαπών «αγωνιστών» σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις, ούτε κάποιες άλλες «περίεργες» (;) συμπτώσεις.Αλλά δεν παρέλειψαν να αναδείξουν τη μεγάλη μιντιακή επίθεση που δέχθηκε η χώρα μας από πάρα πολλά διεθνή ΜΜΕ, λες και επέχαιραν!Λες και δεν εντασσόταν κι αυτό στο συνολικότερο σχέδιο αποσταθεροποίησης.Λειτούργησαν λοιπόν ως αντικειμενικοί αβανταδόροι αυτής της εν εξελίξει επιδίωξης… Περί «Ταλιμπάν»…Προξενεί επίσης μέγιστη έκπληξη το γεγονός ότι τα ΜΜΕ αλλά και κάμποσοι πολιτικοί ταγοί ή δεν έμαθαν ή αγνόησαν ότι:
- Ξένος διπλωμάτης μίλησε πρόσφατα για –επί της ουσίας– «ελληνικό πρόβλημα» που πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθεί (σχετικό ρεπορτάζ σε άλλες στήλες).- Η πάντοτε προσεκτική γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που ζυγίζει μεθοδικότατα και την τελευταία λέξη που θα πει, «στο άσχετο» μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό χρησιμοποίησε τη λέξη «Ταλιμπάν»…- Απεσταλμένοι πολύ γνωστών και μεγάλων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων είχαν εγκατασταθεί καμιά εικοσαριά μέρες πριν στην Αθήνα, αναμένοντας «μεγάλα γεγονότα».- Σε πάνω από 300 λογίζονται, από σοβαρές πληροφορίες, οι αρχικά «εισαχθέντες» αντιεξουσιαστές απ' την Ευρώπη.- Περισσότεροι ήσαν οι εισαχθέντες από (δύο…) βαλκανικές χώρες.- Ανταποκριτές δύο πολύ γνωστών πρακτορείων έκαναν λόγο για γεγονότα που θα εξελιχθούν σε πόλεις σαν την Κομοτηνή, όπου είχαν έρθει οι «βαλκανικές ενισχύσεις», την Πάτρα, όπου έφτασαν απʼ την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, ακόμα και την… Κρήτη!- Απʼ τους –λίγους έτσι κι αλλιώς– συλληφθέντες οι αλλοδαποί είναι πάνω απʼ τους μισούς…- Στις μεγάλες καταστροφές, τη Δευτέρα το βράδυ, στις παρυφές του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ «μεγαλουργούσε» ένα μπλοκ περίπου 100 κουκουλοφόρων. Όπως μας βεβαίωσε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, κανείς τους δεν μιλούσε ελληνικά, ενώ ο επικεφαλής τους μιλούσε γλώσσα βαλκανικής χώρας… Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει και άλλα, ενδεικτικά του τι πράγματι συνέβη τις μέρες εκείνες (για παράδειγμα, από ποια κέντρα δίνονταν εντολές για επιθέσεις συντονισμένες, πώς λειτουργούσε ένα άτυπο «συντονιστικό» κ.λπ.).Η συνισταμένη είναι ίδια. Ότι δηλαδή στην αγνή οργή των νέων ανθρώπων κάποιοι επένδυσαν για να περάσουν άλλες επιλογές.Είναι ένα ζήτημα βέβαια αν η κυβέρνηση επέλεγε αντί της «αμυντικής στάσης» μέχρι και την Τρίτη, την «αποφασιστική», δηλαδή την αυταρχική αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα.Σε αυτό το σημείο δέχεται οξύτατη κριτική. Και μάλιστα από ένα κοινωνικό ακροατήριο που είναι κατά τεκμήριο πιο κοντά στις θέσεις της ΝΔ.Επέλεξε όμως την αποφυγή του μέγιστου, υπαρκτού, κινδύνου να απολεσθούν κι άλλες ανθρώπινες ζωές. Εισπράττοντας βέβαια το μεγάλο πολιτικό κόστος της εικόνας παντελούς απουσίας της κυβέρνησης την ώρα που η Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις καίγονταν και λεηλατούνταν, του χάους, μιας ανεξέλεγκτης κυριολεκτικά κατάστασης.Θα κριθεί, τελικά, σε βάθος (κάποιου) χρόνου γι' αυτήν την επιλογή, της οποίας οι βασικοί εκφραστές ήσαν ο Κ. Καραμανλής και ο Πρ. Παυλόπουλος… O ρόλος Αλαβάνου και ΤσίπραΓια τον ρόλο των ηγετών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΝ, των Αλ. Αλαβάνου και Αλ. Τσίπρα, πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν.Όπως και για την αντιπαράθεσή τους με τη γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Εμείς θα κάνουμε σήμερα μια αποκάλυψη ενδεικτική και της νοοτροπίας τους, εκτιμούμε, αλλά και της συνολικότερης πραχτικής τους.Οι δυο τους είχαν επικοινωνήσει ήδη απʼ την Κυριακή με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα.Τους ενημέρωσε για αρκετά απʼ όσα γνώριζε. Τους επέστησε την προσοχή. Τους ζήτησε βοήθεια, για να μη βγει εκτός ελέγχου η κατάσταση.Τον βεβαίωσαν περί αυτού. Και μάλιστα ζήτησαν με τη σειρά τους συμπαράσταση, για να μην έρθουν τις ώρες της διαδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ, την επομένη, Δευτέρα, ανεξέλεγκτα άτομα από δύο κατευθύνσεις: Από Πολυτεχνείο και από Πάντειο.Έτσι την ώρα της συγκέντρωσης-διαδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ διατέθηκαν ικανές αστυνομικές δυνάμεις σε αυτές τις δύο κατευθύνσεις.Ενώ όμως είχαν δεσμευτεί –και μάλιστα σε επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες…– για την αυστηρή περιφρούρηση της συγκέντρωσής τους, όχι μόνο δεν το κάνανε, αλλά επέτρεψαν σε πολλές ομάδες κουκουλοφόρων, αντιεξουσιαστών και λοιπών… συγγενών δυνάμεων να παρεισφρήσουν, να δράσουν, να κάνουν ορμητήριο το μπλοκ τους!Και ενώ αστυνομικές δυνάμεις είχαν διασπαρεί για να… περιφρουρήσουν τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ από ανεπιθύμητους «εισβολείς», οπότε και είχε αδυνατίσει το «κεντρικό μέτωπο» της ΕΛΑΣ!Έτσι ξεκίνησαν απ' το κέντρο της Αθήνας οι λεηλασίες και το πλιάτσικο…Θέλετε και τη συνέχεια;Όταν ο κυβερνητικός παράγοντας αναζητούσε τους Αλαβάνο - Τσίπρα για να διαμαρτυρηθεί, ήσαν άφαντοι, κάπου σε… κάποιες τηλεοράσεις όπου… συνεντευξιάζονταν έχοντας εγκαταλείψει και το μπλοκ τους!Επιπλέον η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ευάλωτη σε κριτική μη αποφασιστικής καταδίκης των κουκουλοφόρων και της δράσης τους, για να διατηρήσουν τις επαφές με τον «χώρο» και λίγες παραπάνω ψήφους, αδιαφορώντας για το πού οδηγούν τέτοιες αντιλήψεις και τι σημαίνουν για το κίνημα…Πάντως μάλλον θα πρέπει να προβληματιστούν απ' τη δημοσκόπηση της RASS, που παρουσιάζει σήμερα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»…

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών
από το ιστολόγιο geopolitics-gr.blogspot.com
Με αφορμή την κρίση που προκάλεσε η Τουρκία προσφάτως σχετικά με τις θαλάσσιες έρευνες που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία για κοιτάσματα πετρελαίου επανήλθε στην επικαιρότητα το ζήτημα της οριοθέτησης της θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας (χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη, αποκλειστική οικονομική ζώνη) αλλά των μέσων επίλυσης του πολύπλοκου αυτού ζητήματος. Από πλευράς στρατηγικής, η κρίση αυτή κατέδειξε την ανάγκη ύπαρξης συμφωνιών οι οποίες να οριοθετούν ευκρινώς επί χάρτου τις θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, που είναι άμεσα συνυφασμένες με θέματα κυριαρχίας, δικαιοδοσίας και οικονομικής εκμετάλλευσης από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό ακριβώς το σημείο υπομιμνήσκει τον έντονο διάλογο που ξέσπασε μετά την υποβολή του Σχεδίου Ανάν 5 σχετικά το κατά πόσο οι Βρετανικές Βάσεις θα μπορούσαν να αποκτήσουν δικαιώματα που να συνδέονται με τις τρεις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου. Σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960, οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο δεν είναι κράτος. Από την άλλη, η Βρετανία επιμελώς δεν τις χαρακτηρίζει ως αποικία αφού δεν καταθέτει ετήσιες εκθέσεις στον ΟΗΕ (άρθρο 73 του Καταστατικού Χάρτη) όπως κάνει με άλλες περιοχές (π.χ. Βερμούδες, Νησιά Πίτκαιρν κά) αλλά απολαμβάνουν ενός ιδιότυπου καθεστώτος που δεν συναντάται άλλο παρόμοιο στο διεθνές δίκαιο. Επιπλέον, σύμφωνα με το δεσμευτικό κείμενο που προσαρτάται στη Συνθήκη, η Βρετανία αναλαμβάνει τη δέσμευση να χρησιμοποιεί τις βάσεις μόνο για στρατιωτικούς σκοπούς χωρίς το δικαίωμα να τις εκχωρήσει σε τρίτο κράτος πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο Παράρτημα Α (παράγραφος 3) της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμευόταν να μην διεκδικήσει ως μέρος των δικών της χωρικών υδάτων θαλάσσιες περιοχές που εφάπτονται των Βάσεων σε πλάτος τριών ναυτικών μιλίων, για λόγους ασφαλείας των Βάσεων. Οι θαλάσσιες αυτές περιοχές μπορεί να μην ευρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχουν όμως το χαρακτήρα χωρικών υδάτων των Βάσεων. Με άλλα λόγια δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ούτε διάταγμα των Βάσεων ούτε νόμος του Ηνωμένου Βασιλείου που να θεωρεί τις θαλάσσιες περιοχές αυτές ως χωρικά ύδατα των Βάσεων, σύμφωνα με τον ορισμό της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 και κατ’ επέκταση δεν μπορούν να διεκδικήσουν ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε συνορεύουσα ζώνη και, ακόμη περισσότερο, ούτε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Με το Σχέδιο Ανάν 5, κατέστη αναγκαίο να επαναοριοθετηθεί η θαλάσσια περιοχή των τριών ναυτικών μιλίων αφού η Βρετανία παρουσιάστηκε διατεθειμένη να επιστρέψει 45 από τα 99 τετραγωνικά μίλια των Βάσεων στα δύο συνιστώντα κρατίδια, μέρος των οποίων εφάπτετο της θάλασσας. Έκτοτε, επί του θέματος αυτού διεμορφώθησαν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τις προθέσεις των Βρετανών. Ήταν δηλαδή μία απλή τεχνική διαδικασία προκειμένου να προσαρμοστεί ο χάρτης στη βάση των νέων αναπροσαρμογών μετά την επιστροφή εδάφους ή ήταν μία συγκεκαλυμμένη προσπάθεια να διεκδικήσουν οι Βάσεις θαλάσσιες ζώνες μέσω της διαδικασίας επαναοριοθέτησης. Η πρώτη άποψη θεωρούσε ότι η επαναριοθέτηση θα γινόταν μόνο στην περιοχή των Βάσεων Δεκέλειας αφού ένα τμήμα της ακτογραμμής θα περνούσε μετά την επιστροφή εδάφους υπό τον έλεγχο του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κρατιδίου με αποτέλεσμα να γίνεται διακεκομμένα ο βρετανικός έλεγχος επί της ακτογραμμής. Έτσι, προκειμένου να διασφαλίσουν οι Βρετανοί ότι το ελληνοκυπριακό κρατίδιο δεν θα διεκδικούσε χωρικά ύδατα σε αυτό το τμήμα που θα περνούσε υπό τον έλεγχό του επεδίωξαν μία τεχνική ρύθμιση ούτως ώστε να παρέμενε σε ισχύ το σημερινό καθεστώς για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη διακίνηση των πολεμικών τους σκαφών σε αυτή τη ζώνη. Η δεύτερη άποψη θεωρούσε ότι επειδή το Σχέδιο Ανάν 5 διαλαμβάνει ότι η επαναριοθέτηση θα γινόταν μόνο από ένα ειδικό που θα διόριζε η Βρετανική κυβέρνηση σε αντίθεση με το Σχέδιο Ανάν 4 όπου η επαναριοθέτηση θα γινόταν από κοινού με ειδικό που θα διοριζόταν από το νέο κράτος θα μπορούσαν μελλοντικά οι Βάσεις να ισχυριστούν ότι είναι παράκτιο κράτος και κατ’ επέκταση να διεκδικήσουν θαλάσσιες ζώνες και δικαιώματα. Την άποψη αυτή ενίσχυε το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή έγινε κατόπιν απαίτησης της Βρετανίας και όταν η ελληνική πλευρά υπέβαλε αίτημα διασαφήνισης γι’ αυτό το θέμα, ότι δηλαδή οι Βάσεις δεν θα μετετρέποντο σε παράκτιο κράτος σύμφωνα με το συνθήκη των θαλασσών, οι Βρετανοί το απέρριψαν σιωπηλώς. Συμπερασματικά, ανεξαρτήτως των προθέσεων της Βρετανίας, η προτίμησή της για ασάφεια επί του θέματος αυτού προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Γι’ αυτό και πρόσφατη εμπειρία με την Τουρκία καθιστά περισσότερο από αναγκαίο στην όποια λύση να γίνει ξεκάθαρο το θέμα των θαλασσίων ζωνών γιατί η ασάφεια αποτελεί προδιαγεγραμμένη συνταγή για μελλοντικά προβλήματα.